San Da

Sanda (散打; pinyin: săndă), som ibland även kallas sanshou (散手; pinyin: sănshŏu), är en form av wushu. Det brukar beskrivas som en sorts ”kinesisk kickboxning”. Sanda är i själva verket en hel kategori av tekniker och stilar, till stor del utvecklad av den kinesiska militären. Men idag använder man oftast begreppet för att syfta till den fullkontaktstävling som tillsammans med taolu utgör den moderna sporten wushu.

I wushu tävlar man i en standardstil av sanda, som också är den mest kända. Den kombinerar sparkar, slag, svep, kast och andra tekniker som har utvecklats eller modifierats från traditionell kung fu. Man vinner genom att antingen få flest poäng genom att träffa med eller utföra sina tekniker på motståndaren, eller på knockout.

Hur tränar vi?

Inledningsvis hälsar vi varefter vi börjar med en lättare uppvärmning av kroppens leder. Därefter övar vi på diverse grundtekniker såsom grundsteg, slag, sparkar och andra grundrörelser. Vi fokuserar även på att bygga upp styrka, vighet, uthållighet och teknik för att förbereda sig inför sparring.

Obs! Vi rekommenderar sparring först efter att man tränat minst en termin och är minst 14 år gammal. Det går dock alldeles utmärkt att träna innan man fyllt 14 år men utan att sparras.”

 

Inför träning/sparring behöver du följande utrustning:

Boxningshandskar, benskydd, tandskydd och suspensoar. Obs! Storlek på boxningshandskar är från 14 – 16 oz.

Lätt klädsel är att rekommendera.

Övriga frågor

Läs Vanliga Frågor eller kontakta oss på info@shaolin.se.